Door: Tjeerd Poot
7 september 2021 |  

Intervisie voor advocaten is sinds 1 maart 2020 verplicht gesteld door de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA). Toch zijn intervisie voorbeelden niet alleen in de advocatuur te vinden, ook bij andere beroepsgroepen is intervisie al langere tijd verplicht. Denk bijvoorbeeld aan artsen, psychologen en therapeuten. Maar wat zijn belangrijke dilemma’s bij intervisie in de advocatuur? 

Intervisie voorbeelden: wat houdt het in? 

Tijdens intervisie voor advocaten worden niet-juridisch dilemma’s met vakgenoten besproken in groepen van 3 tot 10 personen. Het gesprek (zowel online als offline) vindt plaats volgens een bepaalde structuur en onder leiding van een gespreksleider. Met intervisie kun je als advocaat je deskundigheid op peil houden en je functioneren verbeteren. Door intervisie voorbeelden bij collega-advocaten neer te leggen ontdek je verrassende nieuwe invalshoeken. Intervisie voorbeelden kunnen onder andere te maken hebben met het inhoudelijke werk, problematische vraagstukken, ervaringen, gevoelens, overtuigingen en organisatieveranderingen. 

De top 10 intervisie voorbeelden in de advocatuur 2020

  1. Belangenverstrengeling

Voorbeeld: je treedt op voor een BV, maar de twee 50%-aandeelhouders krijgen mot en proberen je elk in hun kamp te krijgen. Eén van de twee heb je eerder bijgestaan in een andere zaak. Wat nu?

  1. Integriteit

Eén van de belangrijkste intervisie voorbeelden: je voelt aan je water dat je cliënt geen zuivere koffie is, maar je kan je vinger er niet op leggen. Wat doe je?

  1. Gedragsregels vs. cliëntbelang

Voorbeeld: Confraternele correspondentie bewijst dat er sprake is van misbruik van recht door de wederpartij. Handel je in strijd met de gedragsregels en breng je, in het belang van je cliënt, de stukken in?

  1. Werkgever/werknemer-problemen

Voorbeeld: Al je personeel werkt thuis vanwege corona. Bij één medewerker neemt de declarabiliteit enorm af. In het gesprek met de werknemer draait hij of zij er omheen, waardoor je er niet achter komt wat er nu echt speelt. Wat nu?

  1. Verwachtingsmanagement

Voorbeeld: je vindt werken in het weekend niet erg, maar de cliënt in kwestie komt elke zaterdag met diverse spoedklussen. Hoe zorg je ervoor dat dit verandert zonder je cliënt te verliezen?

  1. Urendruk

Eén van de belangrijkste intervisie voorbeelden: een bepaalde zaak vergt extra studietijd. Je twijfelt of je die uren wel kan schrijven of dat de studie in je eigen tijd moet gebeuren. Het urentarget is hoog, maar kan je het maken richting je cliënt?

  1. Financiële zaken

Voorbeeld: je loopt regelmatig aan tegen wanbetalers. Ligt het aan jezelf? Moet je bijvoorbeeld ‘harder’ worden? Maar hoe doe je dat en welke maatregelen nemen anderen?

  1. Wel of niet procederen?

Voorbeeld: juridisch gezien heeft jouw cliënte het gelijk volledig aan haar zijde. De wederpartij wil dat echter niet inzien en doet een ‘prima’ schikkingsvoorstel. Je zou graag willen procederen, maar je cliënte twijfelt. Wat nu?

  1. Foute wederpartij

Voorbeeld: de wederpartij brengt stukken in afkomstig uit een andere procedure, waarin je voor een andere cliënt tegen hem hebt opgetreden. Er wordt zomaar gedreigd met een klacht. De stukken doen niet ter zake en het dreigen met een klacht is nergens op gebaseerd, maar alles kost wel tijd, geld en energie. Hoe ga je om met zo’n wederpartij?

  1. Intern tegenstrijdig belang

Voorbeeld: je bent bedrijfsadvocaat en de directie verzoekt je om een reorganisatie door te voeren. Dit betekent dat je ontslaggesprekken moet gaan voeren met directe collega’s. Mag dit eigenlijk wel? 

Intervisie voorbeelden inbrengen tijdens een bijeenkomst 

Herken jij één van deze intervisie voorbeelden of heb je een geheel ander voorbeeld? Breng je casus in tijdens één van onze intervisiebijeenkomsten. Inschrijven is eenvoudig: check onze agenda en schrijf je gauw in. Ontdek intervisie, maak je uren en haal je punten bij Intervisie Advocatuur!

Terug naar overzicht    Inschrijven
Over de schrijver
Tjeerd Poot

Tjeerd Poot studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit en begon zijn carrière bij een middelgroot kantoor in Rotterdam met een algemene praktijk. In het vervolg van zijn carrière specialiseerde hij zich steeds verder in het arbeidsrecht en privacy. Hij volgde de Grotius-opleiding Arbeidsrecht en de specialisatieopleiding voor privacyrecht-advocaten aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is Tjeerd een zeer ervaren intervisie-gespreksleider en tevens coach, gespecialiseerd in het bijstaan van advocaten.

Laatste blog berichten

Wat is het doel van intervisie?

5 januari 2022

Vaak horen we dat (sceptische) advocaten zich afvragen met welk doel de Nederlandse Orde van Advocaten intervisie verplicht heeft gesteld. Wij als intervisie-fans, begrijpen dat wel. Het doel van intervisie is namelijk om eens stil te staan en te reflecteren op casussen en dilemma’s uit de praktijkvoering. Dit met als doel inzicht te krijgen in eigen houding en gedrag.

Lees meer

De voordelen van intervisie op een rij

5 januari 2022

Sinds maart 2020 is het verplicht voor advocaten om te voldoen aan de kwaliteitstoets. Hiervoor kunnen advocaten kiezen voor verschillende varianten. De opties zijn 1) intervisie 2) gestructureerd intercollegiaal overleg en 3) peer review. Omdat de NOvA wilde stimuleren dat advocaten zouden kiezen voor intervisie (optie 1), vind je hier een aantal voordelen van intervisie op een rij.

Lees meer

Waarom stelde de Orde van Advocaten intervisie verplicht?

16 november 2021

We leven in veranderende tijden. De verwachting is dat de advocatuur in razend tempo met een behoorlijk aantal vernieuwingen te maken gaat krijgen. Intervisie voor advocaten kan daarbij helpen. De Nederlandse Orde van Advocaten heeft intervisie per 1 maart 2020 verplicht gesteld. Hiermee volgen ze andere beroepsgroepen op, zoals therapeuten en medici, die al langer gewend waren aan intervisie.

Lees meer

Wat houdt de intervisie roddelmethode in?

16 november 2021

De intervisie roddelmethode is één van de vele methodes die kan worden ingezet bij intervisie. De meeste mensen hebben weleens met roddelen te maken gehad in het dagelijks leven. Roddelen wordt vaak niet met iets positiefs geassocieerd maar met valsheid en doortraptheid. Echter, wanneer effectief ingezet tijden intervisie kan de roddelmethode uitkomst bieden. Wat houdt de roddelmethode in en wanneer zet je hem in? We leggen het hieronder uit.

Lees meer

Intervisie vraag voorbeeld? Ontdek helpende vragen bij intervisie

7 september 2021

Heel soms heeft een deelnemer geen dilemma voor intervisie. De advocaat in kwestie ‘loopt even nergens tegenaan’. Het levert bij mij altijd een glimlach op. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand geen intervisie vraag als voorbeeld heeft, maar eigenlijk ook weer niet. Daarom volgt hieronder een intervisie vraag voorbeeld voor advocaten zonder dilemma.

Lees meer

De top 10 intervisie voorbeelden in de advocatuur

7 september 2021

Door intervisie voorbeelden bij collega-advocaten neer te leggen ontdek je verrassende nieuwe invalshoeken. Intervisie voorbeelden kunnen onder andere te maken hebben met het inhoudelijke werk, problematische vraagstukken, ervaringen, gevoelens, overtuigingen en organisatieveranderingen.

Lees meer

Kan ik als advocaat opleidingspunten behalen voor het volgen van intervisie?

25 augustus 2021

Advocaten in Nederland moeten tijdens hun loopbaan geschoold blijven. Dit schrijft de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) voor. Hierbij komen ook nog eens een jaarlijks vereiste po-punten bij die advocaten moeten behalen. Vaak krijgen wij de vraag hoe het nu precies zit met het behalen van opleidingspunten (po-punten) en het volgen van intervisie.

Lees meer