Door: Tjeerd Poot
5 januari 2022 |  

Sinds maart 2020 is het verplicht voor advocaten om te voldoen aan de kwaliteitstoets. Hiervoor kunnen advocaten kiezen voor verschillende varianten. De opties zijn 1) intervisie 2) gestructureerd intercollegiaal overleg en 3) peer review. Omdat de NOvA wilde stimuleren dat advocaten zouden kiezen voor intervisie (optie 1), vind je hier een aantal voordelen van intervisie op een rij.

Voordelen intervisie optie

Wanneer je voor de kwaliteitstoets hebt gekozen voor de optie intervisie, geeft dat een aantal voordelen.

Voordeel 1

Eén van de voordelen van intervisie is dat bij de optie intervisie het mes aan twee kanten snijdt. Wat betekent dit? Voor de kwaliteitstoets moet je 8 uur intervisie óf 8 uur gestructureerd intercollegiaal overleg voeren. Los van de kwaliteitstoets moeten advocaten ook 20 opleidingspunten halen; de zogenaamde PO-punten. Dit zijn twee losse verplichtingen. Echter krijgen advocaten die voor de optie intervisie kiezen binnen de kwaliteitstoets ook 4 PO-punten. Een win-win situatie dus.

Voordeel 2

Los van dat je met intervisie dus twee vliegen in één klap slaat zitten er ook voordelen aan voor de portemonnee. Gebruikelijk is namelijk dat je voor 1 PO-punt ongeveer € 100,- ex btw betaald bij de gerenommeerde opleidingsinstituten. 4 PO-punten kosten doorgaans dus € 400,- ex btw. Bij Intervisie Advocatuur betaal je € 499,- ex btw voor 8 uur intervisie, waarvoor je dus ook de eerdergenoemde 4 PO-punten krijgt. Je betaalt dus eigenlijk maar € 99,- voor je intervisie-uren, want die PO-punten moest je toch wel halen. En daarnaast scheelt het 4 uur minder opleidingen volgen. Mooie voordelen dus aan intervisie!

Dit is nadrukkelijk anders bij gestructureerd intercollegiaal overleg. Dit kan je weleens waar kosteloos in-house organiseren. Echter dien je nog steeds 8 uur hieraan te besteden, plus dat je hier niet de PO-punten voor krijgt. Je moet dus nog eens 4 uur besteden aan opleiding en deze betalen. Uren die een advocaat niet kan inzetten om omzet te draaien. Goedkoop lijkt dus duurkoop in deze zin!

Voordeel 3

Als je het over voordelen intervisie hebt, mag niet onbenoemd blijven dat intervisie véél dieper gaat dan gestructureerd intercollegiaal overleg. Intervisie heeft als doel om écht naar houding en gedrag te kijken van de casusinbrenger. Bij gestructureerd intercollegiaal overleg blijft het vaker veel meer aan de oppervlakte. Daarnaast mogen er ook juridische vragen worden gesteld binnen het gestructureerd intercollegiaal overleg. Dit is voor de meeste advocaten erg binnen hun comfortzone en dus het meest voor de hand liggende dat advocaten het over de inhoud hebben. Dit gebeurt echter ook al vaak in een jurisprudentiebespreking. Gestructureerd intercollegiaal overleg is wat dat betreft meer van hetzelfde en meer van wat al bekend is.

De inhoud bij intervisie zet echter echt aan tot gesprek. Maar casusinbrengers zullen altijd bevraagd worden over hun eigen aandeel, houding en gedrag.

Voordeel 4

Eén van de laatste grote voordelen van intervisie is dat het dus geen gezellig praatgroepje is, maar echt diepere thema’s raakt. Dit zorgt voor verbinding. Als je dit inzet binnen je kantoor, kan dit enorm bijdragen aan een open bedrijfscultuur. Je werkt dus met een (in-house) intervisie, dus ook aan een stukje teambuilding.

Ook inschrijven voor intervisie? Ontdek intervisie, maak je uren en haal je punten. Inschrijven is eenvoudig: bekijk onze agenda en geef je op!

Terug naar overzicht    Inschrijven
Over de schrijver
Tjeerd Poot

Tjeerd Poot studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit en begon zijn carrière bij een middelgroot kantoor in Rotterdam met een algemene praktijk. In het vervolg van zijn carrière specialiseerde hij zich steeds verder in het arbeidsrecht en privacy. Hij volgde de Grotius-opleiding Arbeidsrecht en de specialisatieopleiding voor privacyrecht-advocaten aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is Tjeerd een zeer ervaren intervisie-gespreksleider en tevens coach, gespecialiseerd in het bijstaan van advocaten.

Laatste blog berichten

Wat is het doel van intervisie?

5 januari 2022

Vaak horen we dat (sceptische) advocaten zich afvragen met welk doel de Nederlandse Orde van Advocaten intervisie verplicht heeft gesteld. Wij als intervisie-fans, begrijpen dat wel. Het doel van intervisie is namelijk om eens stil te staan en te reflecteren op casussen en dilemma’s uit de praktijkvoering. Dit met als doel inzicht te krijgen in eigen houding en gedrag.

Lees meer

De voordelen van intervisie op een rij

5 januari 2022

Sinds maart 2020 is het verplicht voor advocaten om te voldoen aan de kwaliteitstoets. Hiervoor kunnen advocaten kiezen voor verschillende varianten. De opties zijn 1) intervisie 2) gestructureerd intercollegiaal overleg en 3) peer review. Omdat de NOvA wilde stimuleren dat advocaten zouden kiezen voor intervisie (optie 1), vind je hier een aantal voordelen van intervisie op een rij.

Lees meer

Waarom stelde de Orde van Advocaten intervisie verplicht?

16 november 2021

We leven in veranderende tijden. De verwachting is dat de advocatuur in razend tempo met een behoorlijk aantal vernieuwingen te maken gaat krijgen. Intervisie voor advocaten kan daarbij helpen. De Nederlandse Orde van Advocaten heeft intervisie per 1 maart 2020 verplicht gesteld. Hiermee volgen ze andere beroepsgroepen op, zoals therapeuten en medici, die al langer gewend waren aan intervisie.

Lees meer

Wat houdt de intervisie roddelmethode in?

16 november 2021

De intervisie roddelmethode is één van de vele methodes die kan worden ingezet bij intervisie. De meeste mensen hebben weleens met roddelen te maken gehad in het dagelijks leven. Roddelen wordt vaak niet met iets positiefs geassocieerd maar met valsheid en doortraptheid. Echter, wanneer effectief ingezet tijden intervisie kan de roddelmethode uitkomst bieden. Wat houdt de roddelmethode in en wanneer zet je hem in? We leggen het hieronder uit.

Lees meer

Intervisie vraag voorbeeld? Ontdek helpende vragen bij intervisie

7 september 2021

Heel soms heeft een deelnemer geen dilemma voor intervisie. De advocaat in kwestie ‘loopt even nergens tegenaan’. Het levert bij mij altijd een glimlach op. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand geen intervisie vraag als voorbeeld heeft, maar eigenlijk ook weer niet. Daarom volgt hieronder een intervisie vraag voorbeeld voor advocaten zonder dilemma.

Lees meer

De top 10 intervisie voorbeelden in de advocatuur

7 september 2021

Door intervisie voorbeelden bij collega-advocaten neer te leggen ontdek je verrassende nieuwe invalshoeken. Intervisie voorbeelden kunnen onder andere te maken hebben met het inhoudelijke werk, problematische vraagstukken, ervaringen, gevoelens, overtuigingen en organisatieveranderingen.

Lees meer

Kan ik als advocaat opleidingspunten behalen voor het volgen van intervisie?

25 augustus 2021

Advocaten in Nederland moeten tijdens hun loopbaan geschoold blijven. Dit schrijft de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) voor. Hierbij komen ook nog eens een jaarlijks vereiste po-punten bij die advocaten moeten behalen. Vaak krijgen wij de vraag hoe het nu precies zit met het behalen van opleidingspunten (po-punten) en het volgen van intervisie.

Lees meer