Waarom stelde de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) met de nieuwe kwaliteitseis intervisie in de advocatuur verplicht? We leggen het hier aan je uit!
De Nederlandse Orde van Advocaten en intervisie
We leven in veranderende tijden. De verwachting is dat de advocatuur in razend tempo met een behoorlijk aantal vernieuwingen te maken gaat krijgen. Intervisie voor advocaten kan daarbij helpen. De Nederlandse Orde van Advocaten heeft intervisie per 1 maart 2020 verplicht gesteld. Hiermee volgen ze andere beroepsgroepen op, zoals therapeuten en medici, die al langer gewend waren aan intervisie.
Waarom intervisie voor advocaten?
De Orde van Advocaten is al sinds juni 2017 bezig met intervisie verplicht te stellen als onderdeel van de kwaliteitstoetsen en stelde een wijzigingsverordening kwaliteitstoetsen vast die advocaten verplicht om jaarlijks deel te nemen aan een vorm van gestructureerde feedback. Op 13 januari 2020 was de wet een feit door de publicatie in het Staatsblad, nadat eerder de Eerste Kamer de wet goedkeurde.
Tijdens de orde van advocaten intervisie worden dilemma’s, vragen over het eigen functioneren, de praktijkvoering en/of praktijkuitoefening ingebracht door de verschillende deelnemers. Het is niet de bedoeling dat tijdens de intervisie uitgebreid de juridische inhoud van een dossier wordt besproken.
Vanwege de vertrouwelijkheid van een Orde van Advocaten intervisiebijeenkomst is het belangrijk dat de gespreksleider door de algemene raad aangewezen is als gespreksleider. Artikel 26 van de Advocatenwet regelt de deskundigheid en vertrouwelijkheid van de Orde van Advocaten intervisie gespreksleider.
De kwaliteitstoets
De Orde van Advocaten kent naast intervisie in totaal 3 manieren waarop voldaan kan worden aan de kwaliteitstoets:
- Intervisie;
- Gestructureerd Intercollegiaal Overleg (GIO);
- Peer review.
Intervisie en GIO zijn verreweg de meest gebruikte vormen onder advocaten. Peer review wordt door zeer weinig advocaten toegepast.
De Orde van Advocaten wilde aanvankelijk alleen intervisie verplichten als onderdeel van de kwaliteitstoets. Na overleg en lobby door onder andere de grote kantoren, is daar GIO en peer review bijgekomen. GIO kan makkelijk intern, bijvoorbeeld bij grote kantoren, worden georganiseerd omdat ze secties hebben met veel advocaten werkzaam op hetzelfde rechtsgebied. Dit is bij kleinere advocatenkantoren anders.
De po-punten bij intervisie
Intervisie wordt door de Orde van Advocaten het meest aantrekkelijk gemaakt. Zo krijg je bijvoorbeeld voor 8 uur intervisie óók 4 po-punten. Twee vliegen in één klap dus.
De Orde van Advocaten stelt intervisie verplicht om de professionele beroepshouding te verbeteren. Wil je je eenvoudig inschrijven voor een intervisiebijeenkomst? Schrijf je dan nu in via onze agenda!