Door: Tjeerd Poot
16 november 2021 |  

Waarom stelde de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) met de nieuwe kwaliteitseis intervisie in de advocatuur verplicht? We leggen het hier aan je uit!

De Nederlandse Orde van Advocaten en intervisie 

We leven in veranderende tijden. De verwachting is dat de advocatuur in razend tempo met een behoorlijk aantal vernieuwingen te maken gaat krijgen. Intervisie voor advocaten kan daarbij helpen. De Nederlandse Orde van Advocaten heeft intervisie per 1 maart 2020 verplicht gesteld. Hiermee volgen ze andere beroepsgroepen op, zoals therapeuten en medici, die al langer gewend waren aan intervisie.

Waarom intervisie voor advocaten? 

De Orde van Advocaten is al sinds juni 2017 bezig met intervisie verplicht te stellen als onderdeel van de kwaliteitstoetsen en stelde een wijzigingsverordening kwaliteitstoetsen vast die advocaten verplicht om jaarlijks deel te nemen aan een vorm van gestructureerde feedback. Op 13 januari 2020 was de wet een feit door de publicatie in het Staatsblad, nadat eerder de Eerste Kamer de wet goedkeurde. 

Tijdens de orde van advocaten intervisie worden dilemma’s, vragen over het eigen functioneren, de praktijkvoering en/of praktijkuitoefening ingebracht door de verschillende deelnemers. Het is niet de bedoeling dat tijdens de intervisie uitgebreid de juridische inhoud van een dossier wordt besproken.

Vanwege de vertrouwelijkheid van een Orde van Advocaten intervisiebijeenkomst is het belangrijk dat de gespreksleider door de algemene raad aangewezen is als gespreksleider. Artikel 26 van de Advocatenwet regelt de deskundigheid en vertrouwelijkheid van de Orde van Advocaten intervisie gespreksleider. 

De kwaliteitstoets

De Orde van Advocaten kent naast intervisie in totaal 3 manieren waarop voldaan kan worden aan de kwaliteitstoets:

  • Intervisie;
  • Gestructureerd Intercollegiaal Overleg (GIO);
  • Peer review.

Intervisie en GIO zijn verreweg de meest gebruikte vormen onder advocaten. Peer review wordt door zeer weinig advocaten toegepast.

De Orde van Advocaten wilde aanvankelijk alleen intervisie verplichten als onderdeel van de kwaliteitstoets. Na overleg en lobby door onder andere de grote kantoren, is daar GIO en peer review bijgekomen. GIO kan makkelijk intern, bijvoorbeeld bij grote kantoren, worden georganiseerd omdat ze secties hebben met veel advocaten werkzaam op hetzelfde rechtsgebied. Dit is bij kleinere advocatenkantoren anders.

De po-punten bij intervisie 

Intervisie wordt door de Orde van Advocaten het meest aantrekkelijk gemaakt. Zo krijg je bijvoorbeeld voor 8 uur intervisie óók 4 po-punten. Twee vliegen in één klap dus.

De Orde van Advocaten stelt intervisie verplicht om de professionele beroepshouding te verbeteren. Wil je je eenvoudig inschrijven voor een intervisiebijeenkomst? Schrijf je dan nu in via onze agenda!

Terug naar overzicht    Inschrijven
Over de schrijver
Tjeerd Poot

Tjeerd Poot studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit en begon zijn carrière bij een middelgroot kantoor in Rotterdam met een algemene praktijk. In het vervolg van zijn carrière specialiseerde hij zich steeds verder in het arbeidsrecht en privacy. Hij volgde de Grotius-opleiding Arbeidsrecht en de specialisatieopleiding voor privacyrecht-advocaten aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is Tjeerd een zeer ervaren intervisie-gespreksleider en tevens coach, gespecialiseerd in het bijstaan van advocaten.

Laatste blog berichten

Wat is het doel van intervisie?

5 januari 2022

Vaak horen we dat (sceptische) advocaten zich afvragen met welk doel de Nederlandse Orde van Advocaten intervisie verplicht heeft gesteld. Wij als intervisie-fans, begrijpen dat wel. Het doel van intervisie is namelijk om eens stil te staan en te reflecteren op casussen en dilemma’s uit de praktijkvoering. Dit met als doel inzicht te krijgen in eigen houding en gedrag.

Lees meer

De voordelen van intervisie op een rij

5 januari 2022

Sinds maart 2020 is het verplicht voor advocaten om te voldoen aan de kwaliteitstoets. Hiervoor kunnen advocaten kiezen voor verschillende varianten. De opties zijn 1) intervisie 2) gestructureerd intercollegiaal overleg en 3) peer review. Omdat de NOvA wilde stimuleren dat advocaten zouden kiezen voor intervisie (optie 1), vind je hier een aantal voordelen van intervisie op een rij.

Lees meer

Waarom stelde de Orde van Advocaten intervisie verplicht?

16 november 2021

We leven in veranderende tijden. De verwachting is dat de advocatuur in razend tempo met een behoorlijk aantal vernieuwingen te maken gaat krijgen. Intervisie voor advocaten kan daarbij helpen. De Nederlandse Orde van Advocaten heeft intervisie per 1 maart 2020 verplicht gesteld. Hiermee volgen ze andere beroepsgroepen op, zoals therapeuten en medici, die al langer gewend waren aan intervisie.

Lees meer

Wat houdt de intervisie roddelmethode in?

16 november 2021

De intervisie roddelmethode is één van de vele methodes die kan worden ingezet bij intervisie. De meeste mensen hebben weleens met roddelen te maken gehad in het dagelijks leven. Roddelen wordt vaak niet met iets positiefs geassocieerd maar met valsheid en doortraptheid. Echter, wanneer effectief ingezet tijden intervisie kan de roddelmethode uitkomst bieden. Wat houdt de roddelmethode in en wanneer zet je hem in? We leggen het hieronder uit.

Lees meer

Intervisie vraag voorbeeld? Ontdek helpende vragen bij intervisie

7 september 2021

Heel soms heeft een deelnemer geen dilemma voor intervisie. De advocaat in kwestie ‘loopt even nergens tegenaan’. Het levert bij mij altijd een glimlach op. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand geen intervisie vraag als voorbeeld heeft, maar eigenlijk ook weer niet. Daarom volgt hieronder een intervisie vraag voorbeeld voor advocaten zonder dilemma.

Lees meer

De top 10 intervisie voorbeelden in de advocatuur

7 september 2021

Door intervisie voorbeelden bij collega-advocaten neer te leggen ontdek je verrassende nieuwe invalshoeken. Intervisie voorbeelden kunnen onder andere te maken hebben met het inhoudelijke werk, problematische vraagstukken, ervaringen, gevoelens, overtuigingen en organisatieveranderingen.

Lees meer

Kan ik als advocaat opleidingspunten behalen voor het volgen van intervisie?

25 augustus 2021

Advocaten in Nederland moeten tijdens hun loopbaan geschoold blijven. Dit schrijft de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) voor. Hierbij komen ook nog eens een jaarlijks vereiste po-punten bij die advocaten moeten behalen. Vaak krijgen wij de vraag hoe het nu precies zit met het behalen van opleidingspunten (po-punten) en het volgen van intervisie.

Lees meer