Door: Tjeerd Poot
7 september 2021 |  

‘Ik heb geen intervisie vraag als voorbeeld voor mijn intervisiebijeenkomst, heb je voor mij een voorbeeld?’ – Geen probleem: intervisie is er ook voor jou! 

Heel soms heeft een deelnemer geen dilemma voor intervisie. De advocaat in kwestie ‘loopt even nergens tegenaan’. Het levert bij mij altijd een glimlach op. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand geen intervisie vraag als voorbeeld heeft, maar eigenlijk ook weer niet. Daarom volgt hieronder een intervisie vraag voorbeeld voor advocaten zonder dilemma. 

Wat is een intervisie vraag voorbeeld?

Dit is een vraag die de inbrenger uitnodigt om zijn eigen vraag te beantwoorden in het bijzijn van collega-advocaten. Bij intervisie worden meestal twee vragen gesteld: informatieve vragen en reflectieve vragen. Meestal begint het gesprek bij informatieve vragen, die duidelijkheid geven over de omstandigheid. Reflectieve vragen gaan verder in op de emoties die erbij komen kijken. 

Regel nummer 1: Eén vraag is ook goed voor intervisie 

In een intervisie gaat het niet alleen om de grote dilemma’s in het leven. Het begrip dilemma mag je ruim interpreteren. Intervisie kan namelijk ook starten met iets kleins, iets waar je tegenaan loopt, iets waar je mee zit, iets wat je onduidelijk is, iets waar je een vraag over hebt of iets waarover je wel eens bevraagd wil worden. 

Voor een goede intervisie vraag voorbeeld maakt het niet uit wat de aanleiding is. Uiteindelijk gaat het gesprek over je rol, je gedrag, je stijl, je opvattingen en je overtuigingen, maar ook hoe die van invloed zijn op jouw grote dilemma of juist kleine vraag. 

Helpende vragen intervisie 

Om je intervisie-onderwerp te bedenken, kun je jezelf een vraag stellen, bijvoorbeeld: 

 • Gaat het goed tussen jou en je collega’s? Hoe ga je om met ruis op de lijn?
 • Wat verwacht je van jouw carrière op je huidige kantoor? Word je wel of niet blij van je antwoord?
 • Declareer je alle tijd die je aan een zaak besteedt? Voelt dat goed?
 • Betalen alle cliënten netjes? Wat vind je daarvan en wat zegt dat over jouzelf?
 • Hoe ga je om met alle verplichtingen vanuit de NOvA? Heb je alles onder controle?
 • Hoe zit het met je werk-privé-balans? Heb je een goed weekend achter de rug?
 • Enzovoorts!

Laat je inspireren als het gaat om een intervisie vraag voorbeeld. Onze praktijkdilemma’s zijn voor veel advocaten herkenbaar. 

Intervisie ook nuttig zonder intervisie vraag voorbeeld 

Ben je niet de casusinbrenger, dan is het je taak om vragen te stellen. De vragen moeten ‘ondersteunen en uitdagen’ zodat de casusinbrenger inzicht krijgt in onder andere zijn of haar eigen rol, stijl, opvattingen en emoties. Zo ontwikkel je als deelnemer dus ook je competenties: aandachtig luisteren, scherp waarnemen, waarnemingen adequaat teruggeven, oordeel uitstellen, open vragen stellen en empathie tonen. 

Intervisie vraag voorbeeld? 5 Ideeën 

Ook hier heb je helpende vragen bij intervisie die kunnen helpen de intervisie op gang te brengen. Vijf ideeën voor een intervisie vraag voorbeeld: 

 • Loop je hier vaker tegenaan?
 • Wat levert het jou op?
 • Waarom heb je de kwestie nog niet aan de orde gesteld?
 • Wat deed dat met jou?
 • Wat zie je jezelf nu doen?

Ook zin om steeds beter te worden? Ontdek intervisie, maak je uren en haal je punten. Inschrijven is eenvoudig: bekijk onze agenda en geef je op!

Terug naar overzicht    Inschrijven
Over de schrijver
Tjeerd Poot

Tjeerd Poot studeerde rechten aan de Erasmus Universiteit en begon zijn carrière bij een middelgroot kantoor in Rotterdam met een algemene praktijk. In het vervolg van zijn carrière specialiseerde hij zich steeds verder in het arbeidsrecht en privacy. Hij volgde de Grotius-opleiding Arbeidsrecht en de specialisatieopleiding voor privacyrecht-advocaten aan de Universiteit van Leiden. Daarnaast is Tjeerd een zeer ervaren intervisie-gespreksleider en tevens coach, gespecialiseerd in het bijstaan van advocaten.

Laatste blog berichten

Wat is het doel van intervisie?

5 januari 2022

Vaak horen we dat (sceptische) advocaten zich afvragen met welk doel de Nederlandse Orde van Advocaten intervisie verplicht heeft gesteld. Wij als intervisie-fans, begrijpen dat wel. Het doel van intervisie is namelijk om eens stil te staan en te reflecteren op casussen en dilemma’s uit de praktijkvoering. Dit met als doel inzicht te krijgen in eigen houding en gedrag.

Lees meer

De voordelen van intervisie op een rij

5 januari 2022

Sinds maart 2020 is het verplicht voor advocaten om te voldoen aan de kwaliteitstoets. Hiervoor kunnen advocaten kiezen voor verschillende varianten. De opties zijn 1) intervisie 2) gestructureerd intercollegiaal overleg en 3) peer review. Omdat de NOvA wilde stimuleren dat advocaten zouden kiezen voor intervisie (optie 1), vind je hier een aantal voordelen van intervisie op een rij.

Lees meer

Waarom stelde de Orde van Advocaten intervisie verplicht?

16 november 2021

We leven in veranderende tijden. De verwachting is dat de advocatuur in razend tempo met een behoorlijk aantal vernieuwingen te maken gaat krijgen. Intervisie voor advocaten kan daarbij helpen. De Nederlandse Orde van Advocaten heeft intervisie per 1 maart 2020 verplicht gesteld. Hiermee volgen ze andere beroepsgroepen op, zoals therapeuten en medici, die al langer gewend waren aan intervisie.

Lees meer

Wat houdt de intervisie roddelmethode in?

16 november 2021

De intervisie roddelmethode is één van de vele methodes die kan worden ingezet bij intervisie. De meeste mensen hebben weleens met roddelen te maken gehad in het dagelijks leven. Roddelen wordt vaak niet met iets positiefs geassocieerd maar met valsheid en doortraptheid. Echter, wanneer effectief ingezet tijden intervisie kan de roddelmethode uitkomst bieden. Wat houdt de roddelmethode in en wanneer zet je hem in? We leggen het hieronder uit.

Lees meer

Intervisie vraag voorbeeld? Ontdek helpende vragen bij intervisie

7 september 2021

Heel soms heeft een deelnemer geen dilemma voor intervisie. De advocaat in kwestie ‘loopt even nergens tegenaan’. Het levert bij mij altijd een glimlach op. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand geen intervisie vraag als voorbeeld heeft, maar eigenlijk ook weer niet. Daarom volgt hieronder een intervisie vraag voorbeeld voor advocaten zonder dilemma.

Lees meer

De top 10 intervisie voorbeelden in de advocatuur

7 september 2021

Door intervisie voorbeelden bij collega-advocaten neer te leggen ontdek je verrassende nieuwe invalshoeken. Intervisie voorbeelden kunnen onder andere te maken hebben met het inhoudelijke werk, problematische vraagstukken, ervaringen, gevoelens, overtuigingen en organisatieveranderingen.

Lees meer

Kan ik als advocaat opleidingspunten behalen voor het volgen van intervisie?

25 augustus 2021

Advocaten in Nederland moeten tijdens hun loopbaan geschoold blijven. Dit schrijft de Nederlandse Orde van Advocaten (NOvA) voor. Hierbij komen ook nog eens een jaarlijks vereiste po-punten bij die advocaten moeten behalen. Vaak krijgen wij de vraag hoe het nu precies zit met het behalen van opleidingspunten (po-punten) en het volgen van intervisie.

Lees meer