De intervisie roddelmethode is één van de vele methodes die kan worden ingezet bij intervisie. De meeste mensen hebben weleens met roddelen te maken gehad in het dagelijks leven. Roddelen wordt vaak niet met iets positiefs geassocieerd maar met valsheid en doortraptheid. Echter, wanneer effectief ingezet tijden intervisie kan de roddelmethode uitkomst bieden. Wat houdt de roddelmethode in en wanneer zet je hem in? We leggen het hieronder uit.
Wat is de intervisie roddelmethode?
De intervisie roddelmethode is een speelse intervisiemethodiek, die vraagt om een accurate uitvoering. Doordat de intervisieleden ongecensureerd mogen roddelen over bepaalde vragen en onderwerpen, krijgt de inbrenger nieuwe inzichten op zijn of haar intervisievraagstuk. Bij de intervisie roddelmethode is het belangrijk dat de intervisiegroep elkaar kent en er een veilige en comfortabele sfeer heerst, omdat er soms ‘pijnlijke’ inzichten gevonden kunnen worden.
Wat doe je tijdens de intervisie roddelmethode?
Tijdens de roddelmethode praten en discussiëren deelnemers openlijk over de casusinbrenger en zijn of haar dilemma. Vragen die hierin gesteld kunnen worden zijn:
- Hoe zit de casusinbrenger ‘erin’ en wat is zijn of haar ‘eigen aandeel’ in de casus?
- Hoe is deze situatie ontstaan en wat heeft dit met de casusinbrenger te maken?
- Wat is de onderliggende thematiek waar de casusinbrenger bij dit dilemma tegenaan loopt?
Door hierover te roddelen met elkaar, kan de casusinbrenger door te luisteren tot nieuwe inzichten komen. De intervisie roddelmethode dient wel goed begeleid te worden, want het kan heel kwetsbaar zijn voor de casusinbrenger om te luisteren naar het roddelen. De intervisie roddelmethode kent dus ook een aantal nadelen, zoals:
- Wanneer het roddelen doorslaat is het vaak niet meer helpend en kan dit een negatieve ervaring zijn voor de casusinbrenger. De tip is dus om te roddelen met respect.
- Vaak kan met de intervisie roddelmethode de blinde vlek van de casusinbrenger worden geraakt, waardoor een gevoelige snaar kan worden geraakt. Het komt ook voor dat de casusinbrenger zich totaal niet herkent in het geroddel. Dit is doorgaans ook het geval bij een blinde vlek. De intervisie roddelmethode lijkt dan niet gewerkt te hebben, maar de uitwerking vindt meestal plaats na afloop van de intervisie roddelmethode.
- Bij inhouse intervisies, waar de deelnemers ook collega’s van elkaar zijn, is de intervisie roddelmethode vanwege gevoeligheden af te raden. Het kan het onderlinge vertrouwen beschadigen omdat mensen roddelen met meer informatie doordat ze elkaar kennen. Hierdoor kan een onveilige situatie ontstaan voor de casusinbrenger.
De voordelen van de intervisie roddelmethode
Uiteraard heeft de intervisie roddelmethode ook een aantal voordelen, zoals:
- Wanneer een groep of een deelnemer vastloopt, kan het roddelen helpen om wat beweging te krijgen.
- Iedereen kan zeggen wat hij of zij vindt, omdat roddelen weinig barrières kent.
- Door te roddelen kan je soms wat beter tot de kern van de zaak komen, die anders mogelijk onbesproken blijft.
Je kunt de intervisie roddelmethode inzetten wanneer de intervisiebijeenkomst wat doorkabnelt en de deelnemers niet het achterste van hun tong laten zien. Ook als de casusinbrenger niet tot de kern kan komen of met helpende vragen niet zijn eigen blinde vlek kan waarnemen. Op dit soort momenten kan het effectief zijn om de intervisie roddelmethode in te zetten.
Moet je nog je intervisiepunten halen? Schrijf je dan nu in via onze agenda!